اتحادیه قنادان یک تشکل صنفی است که هدف آن تنظیم فعالیت واحدهای قنادی و شیرینی پزی در شهرهای مختلف و نظارت بر فعالیت و عملکرد آن ها می باشد. اهداف و ماموریت های اتحادیه های مختلف به خصوص اتحادیه قنادان در قانون نظامنامه صنفی آنها تعریف شده است که از آن جمله می توان به مواردی مثل صدور و تمدید پروانه کسب و نظارت بر فعالیت اعضای اتحادیه، نظارت و کنترل بر فعالیت اعضای اتحادیه، سازماندهی وضعیت صنف، فراهم نمودن بستر لازم جهت حل مشکلات و استفاده از ظرفیت واحدهای تولیدی برای برطرف کردن نیاز گروه های هدف و تنظیم، تصویب و اعلام نرخنامه و قیمت محصولات قنادان در سال های مختلف اشاره کرد.
اتحادیه قنادان چیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟
همانطور که گفته شد اتحادیه قنادان به یک تشکل صنفی گفته می شود که هدف آن حفظ حق و حقوق افراد شاغل در حرفه قنادی و شیرینی پزی در مواجه با نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر دولتی و حکومتی است. همچنین این تشکل قوانینی برای جلوگیری از تخلف و ایجاد اختلال در نظام کسب و کار واحدهای شاغل در زمینه شیرینی پزی و قنادی وضع می کند.
معمولاً اعضای اتحادیه قنادان از افراد دارای اعتبار و با سابقه در میان اعضای صنف انتخاب می شوند. به عبارت دیگر هدف از ایجاد اتحادیه صنوف مختلف به خصوص صنف قنادان ایجاد همکاری و تعاون بین اعضای صنف و بهبود خدمات ارائه شده به مشتریان و مصرف کنندگان است. بطور کلی اعضای منتخب اتحادیه قنادان پس از انتخاب و گزینش از مسئولیت های حقوقی و عملکرد مستقل برخوردار می شوند. همچنین هیئت رئیسه اتحادیه قنادان با رای گیری از اعضای صنف برای یک دوره 4 ساله مشخص می شود.
اتحادیه در مورد قیمتگذاری شیرینی ها و کیک ها تصمیم گیری میکند. در این راستا قنادان میتوانند با بکارگیری مواد خوب و همچنین نگهداری آنها با حفظ بالاترین کیفیت در مخارج خود در کنار فروش بیشتر صرفهجویی کنند. قنادان برای ارائه بهترین کیفیت از محصولاتشان، نیاز به لوازم مختلفی دارند، از جمله لوازم مهم یخچال قنادی و شیرینی فروشی مخصوص کیک، شیرینی و انواع نان فانتزی میباشد.
از جمله وظایف اتحادیه قنادان در وهله اول مدیریت مشکلات اعضای صنف مثل استعلام قیمت و یکسان سازی آن یا تنظیم و ارائه نرخنامه اتحادیه قنادی، برطرف کردن مشکلات تعزیراتی، برطرف کردن دغدغه ها و مشکلات اولیه اعضای صنف برای فعالیت آبرومندانه و بدون دغدغه است تا آنها بتوانند بدون مشکل به انجام امور کسب و کار خود بپردازند.
از دیگر وظایف اتحادیه قنادان می توان به بررسی مشکلات مالیاتی این گروه صنفی و پیگیری آن از نهادهای مسئول اشاره کرد. به این معنا که اگر رئیس اتحادیه قنادان تشخیص دهد که رکود در فعالیت های صنف قنادان و شیرینی پزی ها ایجاد شده است، این مشکلات را برای چاره جویی به سازمان امور مالیاتی و اتاق اصناف انتقال می دهد.
همچنین از دیگر وظایف اتحادیه قنادان آن است که از فعالیت واحدهای قنادی بدون پروانه کسب جلوگیری نماید تا حقوق اعضای صنف و کسانی که دارای پروانه کسب هستند پایمال نشود. علاوه بر این ها بر اساس ماده 72 قانون نظام اصناف اگر خریداران و مشتریان یا بازرسان و ناظران، تخلفات واحدهای صنفی قنادی را به اتحادیه قنادان اطلاع رسانی کنند اتحادیه قنادان وظیفه دارد در اسرع وقت به شکایات واصل شده رسیدگی کرده و در صورت وجود تخلف با واحدهای متخلف برخورد نماید.
همچنین بر اساس ماده 27 قانون اصناف اگر حکم تخلف واحد صنفی به تایید اتحادیه قنادان برسد رئیس یا اعضای اتحادیه می تواند از نیروی انتظامی درخواست پلمپ واحد صنفی متخلف را نماید که پس از ابلاغ حکم، واحد متخلف باید در فاصله زمانی 10 تا 20 روزه به وسیله نیروی انتظامی پلمپ شود.
همچنین لیست قیمت اتحادیه قنادان باید پس از بررسی شرایط و قیمت مواد اولیه و نیروی انسانی مورد ارزیابی قرار گیرد و پس از تشکیل جلسات تخصصی، تصمیمات لازم برای تعیین نرخ نامه اتحادیه قنادی و اعلام آن به مصرف کننده و واحدهای عضو به صورت سالانه اتخاذ شود. به عنوان مثال قیمت اتحادیه قنادان در سال 1402 خورشیدی قبل از شروع سال یعنی در ماه های پایانی سال 1401 خورشیدی تعیین و برای اجرا در سال 1402 خورشیدی به اعضای اتحادیه قنادن ابلاغ شده است.
صنف چیست و اعضا یا هیئت مدیره آن چگونه مشخص می شود؟
صنف به رسته یا انجمنی از افراد گفته می شود که در یک حرفه یا پیشه مشخص فعالیت می کند. به عبارت دیگر افراد هم پیشه یا همکار برای بهبود کیفیت و بالا بردن سطح کیفی فعالیت های خود معمولاً در انجمن های صنفی گرد هم می آیند. در انجمن های صنفی به دلیل آنکه با توجه به نوع شغل و پیشه های مختلف ممکن است تعداد اعضا همکار زیاد باشد و تصمیم گیری در زمینه موضوعات مختلف را سخت نماید معمولاً پس از گردهمایی اولیه اعضاء ، افراد پیشکسوت و قدیمی در آن پیشه به عنوان نماینده موقت انتخابات شده و انتخابات دوره ای برای مشخص شدن شورای مرکزی صنف را برگزار می کنند.
پس از انتخاب اعضای هیئت مرکزی صنف، آنها یک نفر را از بین خود به عنوان رئیس برای یک دوره مسئولیت یک ساله انتخاب می کنند و معمولا در طی عمر ۴ ساله شورای مرکزی صنف یا هیئت رئیسه این انتخابات به صورت دوره ای در هرسال خورشیدی برای انتخاب رئیس هیئت مدیره انجام می شود. همانطور که گفته شد اعضای یک صنف با ایجاد یک اتحادیه علاوه بر آنکه از منافع اعضای صنف و پیشه خود دفاع می کنند. تدابیر لازم برای مقابله با تخلفات اعضای صنف را هم در نظر گرفته و با افراد خاطی برخورد قانونی انجام می دهند.
در اصناف مختلف مثل صنف شیرینی پز ها یا اتحادیه قنادان اگر فرد جدیدی بخواهد مغازه یا واحد شیرینی پزی ایجاد کند باید پروانه کسب و فعالیت در حوزه قنادی و شیرینی پزی را از اتحادیه قنادان دریافت کنند، در غیر این صورت احداث قنادی یا شیرینی فروشی غیرقانونی بوده و اتحادیه قنادان با استفاده از ابزارهای قانونی می تواند اقدام به تعطیل کردن واحد شیرینی پزی بدون جواز کسب کند.
سخن پایانی
اتحادیه قنادان یک تشکل صنفی است که ابتداء با نام اتحادیه قنادان تهران در سال 1325 خورشیدی در شهر تهران تشکیل گردیده و به مرور در دیگر شهرهای ایران هم ایجاد و راهاندازی شده است. اتحادیه قنادان به عنوان یک تشکل صنفی برای ایجاد نظم و هماهنگی بین افراد شاغل در صنف شیرینی فروشی و قنادان ایجاد شده است تا روال کار آنها از نظم و قانون مناسبی برخوردار باشد.
اتحادیه قنادان علاوه بر آنکه از تخلفات اعضای صنف جلوگیری می کند از حق و حقوق آن ها در مقابل نهادها و سازمانهای دولتی و حکومتی هم دفاع می کند. از جمله وظایف اتحادیه قنادان و هیئت رئیسه آن تصمیم گیری در مورد لیست قیمت اتحادیه قنادان به صورت سالانه است به شکلی که حقوق اعضای اتحادیه یا مشتریان پایمال نشود.
تعیین نرخنامه اتحادیه قنادی از سوی هیئت رئیسه آن می تواند نقش مهمی در ثبات قیمت و جلوگیری از کم فروشی یا گرانفروشی اعضاء داشته باشد. آموزشگاه اتحادیه قنادان تهران یکی از مراجع فعال و با سابقه در زمینه آموزش بنگاه داری اقتصادی است که می تواند خدمات مناسبی را به متقتاضیان ارائه دهد.